Previziunile pentru 2015: la ce visam acum 26 de ani și ce avem

de: Bogdan Cristea
06 01. 2015

În ”Back to the Future II”, Marty McFly călătorește până în 2015, anul în care ne aflăm acum. Dar câte dintre invențiile cu care se confruntă el se găsesc pe piață?

Câți dintre noi nu am văzut măcar unul dintre filmele din trilogia ”Back to the Future”? Primul din seria de filme regizate de Robert Zemeckis a fost cu siguranță unul dintre cele mai populare ale anilor ’80, bucurându-se de aprecierea a milioane de fani din toată lumea până în ziua de astăzi. Al doilea, deși la început nu s-a bucurat de succesul predecesorului său (cel mai probabil din cauza așteptărilor uriașe pe care telespectatorii și le făcuseră după vizionarea primei părți), a devenit și el extrem de popular, iar acum sunt și mai multe motive pentru ca acesta să iasă în evidență.

Câte dintre invențiile din film se regăsesc în prezent?

Ne aflăm în anul 2015, care, în caz că nu vă mai amintiți, este cel prezentat în ”Back to the Future II”. În film, 2015 include o multitudine de realizări care la prime vedere ar părea foarte departe de ceea ce avem în ziua de azi. Mașini zburătoare, faimosul ”hoverboard”, acea placă plutitoare pe care Marty scapă dintr-o situație dificilă, adidași care se leagă singuri, drone, conferințe video și scanner-e biometrice, toate au fost prezentate acolo. Se pare că unele dintre acestea fie au apărut deja, fie sunt foarte aproape de a fi inventate.

Placa zburătoare deja există într-o anumită formă. Se numește Hendo și este cel mai apropiat lucru de elementul din ”Back to the future”. Folosindu-se de magneți, aceasta reușește să plutească peste suprafețe metalice fără a fi nevoie de alte investiții în construcția acestora. Placa se menține stabilă la un inch (sau 2,54cm) deasupra pământului iar aceasta se manevrează exact ca un skateboard normal. Totuși, placa Hendo este departe de a fi eficientă. Bateria nu poate rezista decât șapte minute, iar pentru a putea fi folosită de publicul larg pe viitor vor trebui construite parcuri speciale.

Drone. Este o scenă în film în care se poate observa foarte clar cum un robot zburător plimbă un câine pe stradă. Uitându-ne la creațiile din ziua de azi, nu putem decât să bănuim că acela era o dronă. Cel puțin din punct de vedere teoretic, acel lucru este posibil în ziua de azi. Problemele ar fi, însă, legate de autonomia bateriei la drona respectivă, dar și de distanța până la care aceasta răspunde la comenzi.

Identa-pad. În film, polițiștii poartă cu ei un Identa-pad pe care îl folosesc pentru a identifica diverse persoane. Aceștia ar apăsa cu degetul pe un buton, moment în care dispozitivul, pe baza amprentelor, ar recunoaște persoana respectivă și ar pronunța numele, adresa și data nașterii. Identa-pad-ul în sine nu a fost inventat, dar avem, în scvhimb, cititoare biometrice și asistenți virtuali capabili să recit cuvinte. Adăugăm și o bază de date cu numeroși indivizi și avem toate ingredientele pentru un identa-pad.

Mașini zburătoare nu există. Unii oameni de știință chiar spun că acesta nu ar fi practice, având în vedere zgomotul infernal pe care acestea l-ar produce. Asta ca să nu mai menționăm traficul aerian din spațiul urban care ar trebui regularizat și căi aeriene care ar trebui stabilite. Dar asta nu i-a oprit pe unii de la a încerca. Astfel, au fost create prototipuri de avioane capabile să se deplaseze și pe uscat, dar comercializarea acestora este la ani lumină distanță.

Hainele inteligente apar în Back to the Future II. La ieșirea din apă, cele de pe Marty se usucă automat și sunt capabile de a-și ajusta dimensiunile. Nu avem nimic care să se apropie de o asemenea invenție, însă popularitatea din ce în ce mai mare a dispozitivelor purtabile ne indică faptul că un viitor în care vom avea piese vestimentare intelugente este posibil.